Osnivanje savjetodavnog centra

U ova ,,turobna“ vremena, kada su obični građani sve više opterećeni raznim birokratskim i egzistencijskim problemima, predlažemo i potičemo osnivanje savjetodavnog centra koji bi bio ustrojen unutar gradskog javnopravnog tijela ili kao samostalna služba, a bavio bi se stvarnim problemima naših građana. Jedinica lokalne samouprave (JLS) trebala bi služiti kao servis građana, te na taj način upozoravati, poticati, predlagati, savjetovati, upućivati i pomagati naše građane. Zašto? Zato što je to obveza JLS koja od nameta istim tim građanima egzistira.

Naravno, savjetodavni centar treba biti jednako dostupan svim društvenim i socijalnim staležima (razinama) građana pod jednakim uvjetima. Ovim načinom, JLS bi ostvarila svoju stvarnu svrhu, te smanjila svoje i građanske parnične troškove u međusobnim sudskim procesima sa svojim građanima koji je financiraju, kao i sudske postupke protiv iste.

Savjetodavni centar može se ustrojiti unutar već postojećeg gradskog javnopravnog tijela ili kao samostalna služba. Projekte savjetodavnih službi moguće je aplicirati na Fondove Europske unije, točnije Europski socijalni fond, čime je ulaganje, odnosno trošak financiranja ovog tipa sveden na minimum za proračun JLS.

Savjetodavni centar je zamišljen kao odjel koji bi sačinjavali pravni, ekonomski i drugi stručnjaci koji bi građanima pomagali na način da im pripomažu u tumačenju zakonskih prava i obveza. Savjeti i uputstva po koja bi građani dolazili nemjerljivo bi  pomogli oko rješavanja pitanja: obiteljskih problema, prava vlasništva, unaprjeđenja i egzistencije poduzetništva, graditeljstva, ovršenih građana, nezaposlenosti i slično, te uvelike smanjili neukost običnih građana koji često zbog svoje neukosti i dugogodišnjih hodanja ,,od vrata do vrata“ bespotrebno troše i vrijeme i novac, a ne rješavaju svoje probleme.

ZA BIOGRAD JEDNAKIH PRILIKA

Podijeli