Zajedničko uređenje parkova, plaža, gradskih površina i šetnice Dražica

Biogradska plaža Dražice, prepoznatljiva po plavoj zastavi, nekada je plijenila uređenjem i čistoćom. Gosti, a i domicilno stanovništvo uživali su ljetne dane provoditi na istoj, te šumskom šetnicom neometano hodati prema plaži Soline, a nerijetko i do Kumenta. Danas tome nije tako. Politikanstvo i bezakonje, stvorilo je seoski sajam koji je od najljepše gradske plaže i njene šetnice, zbog neplanskih i neshvatljivih zakupa i koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru, postala točka srama za Kraljevski grad Biograd. Domicilno stanovništvo ovaj dio grada već dugo kritizira, dok je gosti izbjegavaju. 

Shvatljivo je da pojedini naši građani žive i preživljavaju od zakupa površina i malog poduzetništva na tom djelu, ali koja je svrha ako nema protoka ljudi. Stoga predlažemo i zahtijevamo, plansko uređenje šetnice kao i plaže Dražica. Na plaži Dražici, kao i ostalom pomorskom dobru, potrebno je tipizirati sredstva iznajmljivanja, koja bi imala prepoznatljiv oblik i oznake grada Biograda na Moru. Pomorsko dobro treba biti dostupno svim građanima grada, a ne samo iznajmljivačima. Svjedočimo svake godine sukobima kupača i iznajmljivača, u kojem su najmanje oni krivi. Najveća krivnja je u bezakonju i nemaru odgovornih.

Kod spomenute šetnice, a vjerujemo da su tome skloni i zakupci koji već plaćaju poprilično visoku cijenu zakupa, potrebno je planski, urediti i odrediti lokacije na kojima bi se postavile identične planske kamene kućice do 15 m2 uz svu potrebnu infrastrukturu. Također, potrebno je provesti plansko uređenje na način da zakupci neće koristiti bezakonje kako bi se nezakonito širili po šetnici namijenjenoj građanima te time poticali inat i odbojnost prolaznika. Najbolji primjer dobre prakse ovakvog projekta vidljiv je u Baškoj vodi.  

Naši malim poduzetnicima i zakupcima treba pružiti šansu za egzistencijalnu sigurnost, ali također i maksimalno se potruditi da zajedničkim snagama se vrati našoj šetnici epitet jedne od najposebniji šetnica Jadrana.

ZA BIOGRAD JEDNAKIH PRILIKA

Podijeli